TLV: Banca Transilvania S.A.
Banca Transilvania S.A. (simbol: TLV), înființată la Cluj-Napoca în anul 1993, este în prezent liderul pieței bancare din România, cu o cotă de piață de peste 20% și active de peste 175 miliarde RON. În anul 2024, banca a raportat un număr de 4,3 milioane de clienți cărora le oferă servicii.
Cuprins prezentare
Scurt istoric
Banca Transilvania S.A a fost înființată în anul 1993, la Cluj-Napoca, de către un grup local de oameni de afaceri, din dorința acestora de a crea un brand local în sistemul bancar. Capitalul social inițial a fost de 2 miliarde RON (79% românesc și 21% străin).
Prima sucursală BT a fost deschisă un an mai târziu, în 1994, având o echipă de 13 persoane.
Inițial activitatea băncii a fost orientată către sectorul IMM (Întreprinderilor Mici şi Mijlocii), existând o cerere mai crescută pentru serviciile bancare în acest sector. Deşi în acelaşi timp se înfiinţase şi banca Dacia Felix, care a falimentat peste câţiva ani, Banca Transilvania, având un management mai conservator, a reuşit să reziste și să se extindă spre sectorul de retail, deschizând sucursale în majoritatea județelor din Transilvania.
În anul 1997, Banca Transilvania S.A. devine prima bancă listată la Bursa de Valori București, iar în 1999 a avut prima colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru susținerea IMM-urilor locale.
Extinderea puternică la nivel național a băncii a început în anul 2003, în care a fost înființat Grupul Financiar Banca Transilvania principala sa componentă fiind Banca Transilvania, alături de care mai figurează BT Asset Management, BT Direct, BT Leasing, BT Securities, Compania de Factoring, BT Finop Leasing și Medicredit. De asemenea, BERD devine acționar semnificativ prin achziția unui număr de 15% din acțiuni.
Până în anul 2008 a deschis peste 500 de sedii în întreaga țară, devenind una dintre instituțiile bancare cu cele mai extinse rețele de unități din România.
Banca Transilvania a continuat ca un deschizător de drumuri fiind prima bancă din lume care a oferit serviciul de transfer de bani Western Union prin intermediul bancomatului (2010); prima bancă din țară care a lansat serviciul de transfer de bani Western Union prin Internet Banking (2012), respectiv prin Mobile Banking (2013) și este singura bancă din România care nu a transferat portofolii în afara țării.
În perioada 2015-2016 grupul BT intră în top 3 jucători în sistemul bancar ca număr de active, iar până în anul 2018 reușește achiziția și integrarea societăților concurente Volksbank și Bancpost, devenind astfel cea mai mare bancă din piața locală.
În 2021 a finalizat achiziția acțiunilor deținute de grupul polonez Getin Holding la Idea::Bank, Idea::Leasing și Idea::Broker de Asigurare pentru suma de 43 de milioane de euro. BT a anunțat semnarea acordului de achiziție în iunie, iar tranzacția a fost finalizată cu succes după ce a obținut aprobările necesare din partea Băncii Naționale a României și a Consiliului Concurenței.
În prezent, Banca Transilvania este liderul pieței bancare din România, cu o cotă de piață de peste 20% și active de 140,5 miliarde RON.
Activitatea companiei
În afară de "societatea mamă", Grupul Banca Transilvania deține multiple filiale, cu sediul în România şi în Republica Moldova, ce au ca domeniu de activitate sectorul financiar și bancar.
Acestea sunt formate din următoarele entități:
1. Activități financiar-bancare
Principalul domeniu al societății, activitățile de bază fiind adminsitrarea activelor clienților și creditarea persoanelor fizice și juridice.
Banca Transilvania îşi desfăşoară activitatea prin intermediul sediului său social localizat în municipiul Cluj-Napoca, 47 de sucursale, 430 agenţii, 19 puncte de lucru, 7 divizii de medici, 2 agenţii private banking în România, 1 sucursală în Italia și un centru regional situat în Bucureşti.
Victoriabank este unul dintre cele mai recunoscute branduri din sistemul bancar din Republica Moldova. În 2018, Banca Transilvania, a devenit acționar majoritar al Victoriabank, alături de BERD.
2. Investiții
Grupul deține propria societate de brokeraj, oferind acces investitorilor la piața locală (Bursa de Valori București), dar și piețe internaționale. De asemenea, grupul se implică în dezvoltarea pieței locale de capital oferind consultanță și asistență atât investitorilor, cât și societăților ce doresc să se listeze.
BT Capital Partners oferă servicii de brokeraj, asistență pentru listarea pe piața de capital și pentru atragerea de investitori, consultanță pentru fuziuni si achiziții, atragerea și structurarea de finanțări complexe, cercetare de piață si consultanță strategică. Brokerul a fost consultant si a intermediat peste 50 oferte publice, fiind premiată și evidențiată de către Bursa de Valori București și presa de specialitate, ca recunoaștere pentru contribuția la dezvoltarea pieței de capital din România.
BT Investments S.R.L. este divizia de investiții a BT, prin care grupul deține participații la un număr de societăți externe, precum ROCA Investments și Timesafe.
BT Building S.R.L. este filiala responsabilă cu activitățile în sectorul imobiliar. Principala activitate este închirierea si subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate.
3. Managementul activelor și administarea de fonduri
Fondurile de investiții sunt o modalitate de asociere a mai multor investitori care își pun la comun banii pentru a fi investiți în instrumente financiare, urmând ca rezultatele investițiilor să fie împărtite proporțional între aceștia, în funcție de deținerile fiecăruia.
BT Asset Management SAI. S.A. este o filială specializată în administrarea de investiții ale clienților. Administrarea se realizează pentru fonduri deschise și închise de investiții, cu plasamente într-o plajă largă de instrumente financiare (titluri de stat, depozite sau acțiuni). Activitatea filialei a început in anul 2005, ajungând, ca in anul 2021, sa aibă peste 70.000 de clienți și active de peste 5 miliarde RON.
BT Pensii S.A. reprezintă compania de administrare a fondurilor de pensii facultative din cadrul Grupului Financiar Banca Transilvania, administrând fondul "Pensia Mea". Compania activează pe piața românească din mai 2007, dar a fost cumpărată și integrată în grupul BT în aprilie 2020. În prezent, fondul are peste 19.000 participanți.
4. Leasing
Grupul oferă servicii de leasing auto pentru clienții persoane fizice, iar pentru companii oferă și posibilitatea unui leasing imobiliar sau pentru achiziționarea de echipamente. Există doua forme principale de leasing: financiar și operațional.
Leasingul financiar este forma cel mai des intâlnită și se aseamănă cu un credit bancar. Clientul își achiziționează mașina prin intermediul unui împrumut, pe care îl rambursează apoi in rate.
Pe perioada contractului, proprietarul mașinii este firma de leasing, urmând ca la finalul contractului, clientul să devină proprietar. Riscurile și beneficiile aferente dreptului de proprietate trec însă asupra utilizatorului încă din momentul semnării contractului.
Leasingul operațional este mai puțin întâlnit, fiind folosit în general de firme, acesta se aseamănă cu un contract de închiriere.
În acest caz, rata pe care clientul o va achita lunar va fi calculată în funcție de rulajul anual, marja uzurii, dobândă și durata contractului și va conține atât plata pentru închirierea bunului, cât și întreținerea și asigurarea acestuia. Astfel, acesta va plăti doar pentru ceea ce folosește, iar la final bunul va fi returnat firmei de leasing.
BT Leasing Transilvania IFN S.A. activează pe piața de leasing din România începând cu anul 1995. În perioada de acitvitate a finanțat peste 10.000 de clienți și a încheiat peste 20.000 de contracte.
BT Leasing MD S.R.L. a fost înființată în anul 2008, din dorința grupului de a își extinde serviciile în Republica Moldova. In anul 2020, conform rezultatelor prezentate de Comisia Nationala a Pietei Financiare din Republica Moldova, BT Leasing MD era pe locul 1 ca marime a portofoliului de leasing.
5. Credite nebancare (IFN)
Instituția financiară nebancară (IFN) este o entitate, alta decât instituțiile de credit (bănci), ce desfășoară o activitate de creditare cu titlu profesional, în condițiile stabilite de lege.
Instituțiile financiare nebancare pot desfășura următoarele activități de creditare:
- acordare de credite - de consum, ipotecare, imobiliare, microcredite, finanțarea tranzacțiilor comerciale, operațiuni de factoring, scontare, forfetare;
- leasing financiar;
- emitere de garanții, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finanțare;
- acordare de credite cu primire de bunuri în gaj, respectiv amanetare prin case de amanet;
BT Direct IFN S.A., membră a Grupului Financiar Banca Transilvania, este o instituție financiară nebancară, ce oferă o gamă variată de produse financiare, atât în domeniul de creditare în magazine, cât și de creditare online sau credit de nevoi personale.
BT Microfinanțare IFN S.A. operează sub denumirea BT Mic începând cu anul 2017. Prin intermediul acesteia sunt acordate finanțări antreprenorilor care au o cifră de afaceri anuală de până la 1 milion de lei, indiferent de domeniul de activitate și de forma de organizare.
Informații financiare
Vă prezentăm evoluția financiară a companiei în ultimii 5 ani. Am inclus poziția financiară, profitul/pierderea și dividendele distribuite.
1. Situația poziţiei financiare
Activele și datoriile băncii au crescut în fiecare an datorită creșterii numărului de clienți și a depozitelor acestora în conturile instituției. Acest fapt indică o bună dezvoltare a băncii în piața locală.
2. Situația profitului / pierderii
Grupul Banca Transilvania nu a înregistrat pierderi și a raportat profituri în fiecare an, cu tendință de creștere.
3. Dividende
Banca Transilvania are o politică de dividend constant, distribuind anual o parte din profit.
Valoarea sumelor plătite către acționari este, de fapt, în creștere, deoarece grupul a distribuit de mai multe ori acțiuni gratuite pe parcursul perioadei (de exemplu: în 2021, când societatea a distribuit acțiuni gratuite cu un raport 1:10).
Informații tranzacționare și acționariat
Banca Transilvania S.A. este în prezent pe locul 3 în topul capitalizărilor din Piața Reglementată a Bursei de Valori București.
Investitorii din piața de capital au apreciat creșterea constantă a veniturilor și stabilitatea companiei, astfel prețul acțiunilor s-a dublat raportat la anul 2017. Deși în ultimul an prețul acțiunii a avut de suferit datorită crizelor globale, banca continuă să raporteze rezultate pozitive și să distribuie dividende și acțiuni gratuite.
De asemenea, Banca Transilvania se află și în topul celor mai tranzacțioante companii de la Bursa de Valori București, având un volum mult peste media pieței.
Structura acționariat:
- 72,16% acționari români
- 27,84% acționari străini
Printre cei mai importanți acționari se numără:
- Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)
- Fondul de pensii NN Pensii
- Evergent Investments
- Lion Capital
- SIF Oltenia
- SIF Muntenia
- Horia Ciorcilă (co-fondator)
Pentru informații de tranzacționare complete și evoluția prețului puteți accesa pagina BVB a Băncii Transilvania S.A. (simbol: TLV).