SNG: S.N.G.N. ROMGAZ S.A.

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA (simbol: SNG), este cel mai mare producător și principalul furnizor de gaze naturale din România. Activitatea de producţie se desfășoară în prezent în cadrul a două sucursale care exploatează împreuna un număr de peste 140 zăcăminte comerciale.

SNG: S.N.G.N. ROMGAZ S.A.

Cuprins prezentare

  1. Scurt istoric
  2. Activitatea companiei
  3. Informații financiare
  4. Informații tranzacționare și acționariat

Scurt istoric

În anul 1909, la Sărmășel, în timpul unui foraj la adâncime, a fost descoperit primul zăcământ de gaze naturale din România, marcând începutul unei industrii de exploatare ce are și acum un rol vital în activitatea economică și industrială a țării.

Construcția conductei de transport Sărmășel – Turda (1914)

În anul 1947 întregul sector energetic a fost naționalizat de către noul regim politic din România, dar activitatea a continuat să fie sprijinită de către stat. În anul 1991, după prăbușirea comunismului, societatea națională de gaze a devenit ROMGAZ și a rămas principala societate pentru activitatățile de explorare, exploatare și înmagazinare gaze naturale din România.

În data de 12 noiembrie 2013, S.N.G.N. Romgaz S.A. a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi la Bursa de Valori Londra (LSE). Începând cu această dată, acţiunile societăţii sunt tranzacţionate pe piaţa reglementată sub simbolul SNG.

Compania a continuat să deţină în perioada 2014-2021 o cotă de piaţă la nivel naţional în intervalul 37-46%.

În luna iulie 2022, Romgaz a finalizat achiziția acțiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Prețul plătit pentru aceste drepturi a fost de 5,12 miliarde RON, achiziția fiind finanțată din fonduri proprii ale companiei și un împrumut bancar de 1,6 miliarde RON.

Astfel, ROMGAZ, alături de OMV Petrom S.A. (simbol: SNP), vor colabora pentru dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor de gaze din zona perimetrului Neptun Deep, prima producție fiind planificată pentru începutul anului 2027.


Activitatea companiei

S.N.G.N. ROMGAZ SA este cel mai mare producător și principalul furnizor de gaze naturale din România. Statul român se implică de asemenea în sprijinul proiectelor societății, fiind acționar majoritar cu o deținere de 70%.

Principalele activități desfășurate sunt:

  • Cercetare și explorare geologică a potențialelor zăcăminte de gaze naturale
  • Extracția gazelor naturale
  • Înmagazinarea subterană a gazelor naturale
  • Furnizarea de gaze naturale
  • Servicii de mentenanță și transporturi
  • Producţie şi furnizare energie electrică

Cercetare și explorare

Compania desfășoară operațiuni petroliere pe teritoriul României în calitate de Titular unic al Acordului de Concesiune de Explorare – Dezvoltare – Exploatare aprobat prin H.G. nr.23/2000, pentru 8 perimetre de explorare-dezvoltare-exploatare cu suprafață totală de 16,282 km2, organizate pe 3 proiecte majore:

  • PROIECT TRANSILVANIA: cu blocurile de explorare RG.01 Transilvania Nord, RG.02 Transilvania Centru, RG.03 Transilvania Sud
  • PROIECT MOLDOVA: cu blocurile de explorare RG.04 Moldova Nord, RG.05 Moldova Sud
  • PROIECT MUNTENIA – OLTENIA: cu blocurile de explorare RG.06 Muntenia Nord-Est, RG.07 Muntenia Centru, RG.08 Oltenia
Principalele zone de cercetare și exploatare

De asemenea, S.N.G.N. Romgaz S.A. desfășoară operațiuni în perimetre, unde este co-titular, alături de parteneri străini:

ONSHORE

  • Zăcăminte comerciale, în colaborare cu Raffles Energy S.R.L.
  • Zăcăminte comerciale ȋn colaborare cu Amromco Energy S.R.L. (operator)

OFFSHORE

  • Perimetrul EX 30 – Trident, zona de apă adâncă a Mării Negre, cota de participare de 12,2%, alături de partenerul asociat LUKOIL Overseas Atash B.V. (operator)

Extracție și producție

Activitatea de producţie a gazelor naturale din cadrul S.N.G.N. Romgaz S.A. se desfășoară în prezent în cadrul a două sucursale de producţie, cu sediile la Mediaş și Târgu Mureş.

Infrastructura necesară exploatării celor peste 140 de zăcăminte de gaze naturale de pe întreg teritoriul țării se prezintă ca un ansamblu deosebit de complex, care trebuie să asigure colectarea, condiționarea şi măsurarea volumelor de gaze produse prin intermediul sondelor, cu asigurarea parametrilor de calitate.

Gradul de utilizare a capacităților de producţie este dependent de volumul vânzărilor de gaze, dar de regulă este aproximativ 100%. Producția de gaze în ultimii 10 ani a fost relativ stabilă, în jurul valorii de 5 mld. metrii cubi anual.

Producţia de gaze naturale a fost de 5,02 mld.mc în anul 2021 și 4,94 mil.mc în 2022.

Depozitare

Înmagazinarea subterană a gazelor naturale are un rol major în asigurarea siguranței în aprovizionare, facilitând echilibrarea balanței consum - producție internă - import, prin acoperirea vârfurilor de consum, precum și menținerea caracteristicilor de funcționare optimă a sistemului național de transport gaze naturale.

Totodată, înmagazinarea subterană are rolul strategic de a asigura rezerve, în cazuri de forță majoră (calamități, cutremure și alte evenimente neprevăzute).

DEPOGAZ, filiala ROMGAZ, deține licență pentru operarea a 5 depozite de înmagazinare subterană, dezvoltate in zăcăminte de gaze depletate, a căror capacitate cumulată reprezintă aproximativ 90,5% din capacitatea totală de înmagazinare a României.

Capacitatea și organizarea depozitelor ROMGAZ

Comercializare

Structura pieţei româneşti a gazelor naturale cuprinde un operator al SNT (Transgaz), producători (dintre care Romgaz şi Petrom deţin 97%), operatori pentru depozitele de înmagazinare subterană, societăţi de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale către consumatori şi pe piaţa en-gros.

Piaţa a fost complet liberalizată în anul 2021, astfel că prețul gazelor este stabilit pe principii concurențiale, format în baza cererii și ofertei și stimulat de competiția între furnizori. Cota de piață pentru anul 2022, a fost de de 50,6%, cu 5% mai mare ca cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut.

Romgaz ofertează produse atât pe piața centralizată cât și prin intermediul contractelor bilaterale directe, pentru a acoperi o varietate mai mare de clienți.


Informații financiare

Vă prezentăm evoluția financiară a companiei în ultimii 5 ani. Am inclus poziția financiară, profitul/pierderea și dividendele distribuite.

Situația poziţiei financiare

💡
Puteți apăsa pe grafic pentru a vedea valorile exacte.Valorile afișate sunt în miliarde RON. (Ex: 9.13 este echivalentul a 9,13 miliarde RON)

Poziția financiară a ROMGAZ este solidă, fără un nivel de îndatorare mare raportat la capitalurile proprii și active, ce au fost în creștere începând cu anul 2020.

Situația profitului / pierderii

💡
Puteți apăsa pe grafic pentru a vedea valorile exacte.Valorile afișate sunt în miliarde RON. (Ex: 5.04 este echivalentul a 5,04 miliarde RON)

ROMGAZ nu a înregistrat pierderi și a raportat profituri în fiecare an. Sancțiunile aplicate importurilor rusești au dus la o creștere a prețului gazelor naturale și a veniturilor companiei, ce s-au dublat în perioada 2020-2022.

Dividende

💡
Puteți apăsa pe grafic pentru a vedea valorile exacte.Valorile afișate sunt în RON. (Ex: 1.86 reprezintă 1,86 RON plătit per acțiune)

Informații tranzacționare și acționariat

S.N.G.N ROMGAZ S.A. este în prezent pe locul 4 în topul capitalizărilor din Piața Reglementată a Bursei de Valori București.

Criza gazului natural din Europa, rezultată din sancționarea și oprirea importurilor de gaze rusești, a dus la o creștere a veniturilor și profitului în ultimii 2 ani. Această evoluție a adus compania printre preferatele investitorilor de la Bursa de Valori București, având un volum de tranzacționare peste media pieței în 2022.

Structura acționariatului în 2022:

  • 70% Statul român
  • 5,36% NN Group N.V.
  • 19,78% alte persoane juridice
  • 4,84% persoane fizice

Pentru informații de tranzacționare complete și evoluția prețului puteți accesa pagina BVB a S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (simbol: SNG).