Obligațiuni: Ce sunt obligațiunile și cum poți investi

Obligațiunile sunt instrumente financiare prin care investitorii pot împrumuta bani companiilor sau statului pe o perioadă de timp determinată, în schimbul unei dobânzi anuale fixe sau variabile. Fondurile obținute sunt folosite pentru a finanța achiziții sau proiecte de dezvoltare.

Obligațiuni: Ce sunt obligațiunile și cum poți investi

Cuprins prezentare

  1. Ce sunt obligațiunile
  2. Obligațiuni tranzacționate la Bursa de Valori București
  3. Cum te poți informa și cum alegi instrumentul potrivit
  4. Cum poți investi
  5. Avantaje și riscuri

Ce sunt obligațiunile

Obligațiunile sunt instrumente financiare bazate pe datorii, emise de companii, instituții financiare sau guverne/primării, prin intermediul cărora acestea pot împrumuta bani de la investitori. Emitenții obligațiunilor se angajează să plătească dobânzi către deținătorii acestora, precum și să ramburseze capitalul investit la o dată prestabilită (maturitate).

Fondurile obținute sunt folosite pentru a finanța diverse proiecte de dezvoltare sau achiziții importante. Investitorii nu depind de implementarea proiectelor și nu dețin o parte din compania pe care o creditează (ca în cazul acțiunilor). Aceștia vor primi dobânda anuală stabilită și suma investiției inițiale (denumită principal) la maturitate.

Obligațiunile pot avea perioade de maturitate diferite (ex: 1 an , 3 ani, 5 ani), cele cu perioade mai lungi oferind de obicei cea mai bună dobândă deoarece investitorul trebuie să aștepte mai mult pentru a primi înapoi principalul.

Modul de funcționare al acestor instrumente este asemănător cu creditele bancare, doar că în acest caz investitorii iau rolul băncii și devin creditori. Atunci când cumpărați o obligațiune, cumpărați o bucata din principalul datorat și încasați dobânda (cuponul) la intervale prestabilite (anual, semestrial, lunar, etc.).


Termeni cheie:

  • Dată maturitate: data în care obligațiunea expiră iar emiteneții restituie investitorilor suma de bani investită
  • Principalul: suma principală sau „valoarea nominală” reprezintă capitalul investitorilor depus inițial, ce este înapoiat la maturitate
  • Cupon: parte din dobânda datorată, plătită către deținători la intervale regulate
  • Datele cuponului: datele la care emitentul este obligat să plătească dobânda. Obligațiunile au intervale specifice de plată (3 luni, 6 luni, 1 an)
  • Rata cuponului: valoarea sumei plătite exprimată ca procent din valoarea principalului. De exemplu, dacă principalul (sau valoarea nominală) este de 100 RON, iar suma plătită la un cupon este de 2 RON, rata este de 2%

Exemplu practic:

MEDLIFE dorește să împrumute suma de 100 mil. RON cu scopul construirii unui nou centru medical. Pentru a obține banii necesari, listează la Bursa de Valori București o emisiune de obligațiuni cu perioada de maturitate de 2 ani și dobândă fixă de 5% pe an.

Suma totală este împărțită în obligațiuni individuale cu valoarea nominală de 100 RON care sunt vândute către public. Un investitor cumpără 50 de obligațiuni, ajungând la o sumă investită de 5000 RON.

Acesta va primi suma datorată astfel, indiferent dacă centrul medical va fi finalizat cu succes sau nu:

  • 250 RON (anual): (dobânda de 5% din 5000) prin cupoane. Dacă acesta este anual, va primi 250 RON o dată pe an până la maturitate.
  • 5000 RON: (suma inițială) la data maturității (peste 2 ani de la subscriere)

Astfel, suma totală obținută de investitor la sfârșitul celor 2 ani este de 5500 RON, având un profit de 10%.


Obligațiuni tranzacționate la Bursa de Valori București

Există 3 tipuri principale de obligațiuni emise și listate la Bursa de Valori București (asemănătoare cu cele disponibile pe piețele internaționale):

Titluri de stat

Titlurile de stat sunt instrumente financiare bazate pe datorii, prin care guvernul împrumută bani de la cetățenii de rând în schimbul unei dobânzi anuale prestabilite. Acest tip de instrument este prezentat în detaliu în articolul Invest Academy: "Ce sunt titlurile de stat și cum poți investi".

Obligațiuni municipale

Obligațiunile municipale sunt emise de state, orașe, județe și alte entități guvernamentale pentru a finanța cheltuieli de zi cu zi sau proiecte de capital, cum ar fi construirea de școli, autostrăzi, sisteme de canalizare, etc.

Obligațiunile muncipale listate la Bursa de Valori București oferă posibilitatea investirii în RON sau EURO, oferind dobânzi fixe sau variabile (influențate de ROBOR/EURIBOR).

Acest tip de instrument nu este foarte popular, marea majoritate a obligațiunilor municipale listate pe Bursa De Valori București având un număr redus de tranzacții și o lichiditate scăzută.

Exemple de emitenți:

Obligațiuni corporative

Obligațiunile corporative sunt emise de companii și insitituții bancare, prin intermediul cărora acestea finanțează noi proiecte de dezvoltare și creștere a veniturilor, achiziții de inventar/tehnologie sau consolidarea poziției financiare.

Obligațiunile corporative listate la Bursa de Valori București oferă posibilitatea investirii în RON sau EURO, oferind dobânzi fixe sau variabile (influențate de ROBOR/EURIBOR).

Aceste instrumente sunt destinate în principal investitorilor instituționali, cum ar fi fondurile de pensii, societățile de asigurări sau fondurile de investiții, datorită gradului de risc scăzut (investitorii nu depind de succesul companiilor creditate, atât timp cât acestea nu falimentează).

Exemple de emitenți:


Cum te poți informa și cum alegi instrumentul potrivit

Toate cele 3 tipuri de obligațiuni funcționează asemănător:

  1. Emitentul lansează o ofertă publică de vânzare obligațiuni
  2. Investitorii subscriu și cumpără la valoarea nominală (de obicei 100 RON/EUR)
  3. La sfârșitul periodei de subscriere, emitentul obține fondurile necesare, iar toți investitorii primesc obligațiunile cumpărate

Fiecare obligațiune acumulează dobândă zilnic, conform valorii anuale a contractului (de ex: 7% pe an). Plata dobânzii se realizează prin intermediul unor cupoane la o dată prestabilită, iar principalul este înapoiat, de obicei, doar la maturitate (unele obligațiuni restituie și o parte din principal împreună cu dobânda).

Ofertele noi sunt anunțate prin intermediul unui comunicat de presă pe site-ul Bursei de Valori București.

Exemplu anunțuri la Bursa de Valori București

Obligațiunile corporative și municipale nu sunt foarte populare în rândul investitorilor de la BVB, titlurile de stat oferind de obicei dobânzi mai bune și un nivel de siguranță mai ridicat. Majoritatea acestora sunt cumpărate de instituții la listare și nu sunt tranzacționate în piață, iar lichiditatea este foarte scăzută.

Când alegeți în ce obligațiuni să investiți este bine să căutați cea mai bună dobândă, dar să țineți cont și că o perioadă de maturitate mai lungă va însemna o așteptare mai mare pentru a primi înapoi banii investiți.

În cazul obligațiunilor corporative, este recomandat să vă informați și despre situația finaciară și rezultatele emitenților, deoarece există riscul de faliment al acestora, caz în care puteți pierde investiția.

Puteți urmări oricare tip de instrument în secțiunea Obligațiuni de pe siteul BVB:

Segmentul principal este destinat emitenților din "Piața Reglementată", companii cu o poziție financiară solidă și cu un istoric verificat.

Obligațiunile tranzacționate pe SMT (sistem multilateral de tranzactionare) sunt cele listate de companiile AeRO (startup-uri și IMM-uri). Acestea au, de obicei, o dobândă mai mare dar și un nivel de risc mai ridicat.

Simbolul oferă câteva informații utile. Exemplu:

BNET26E - Obligațiuni emise de BITTNET SYSTEMS SA cu maturitate în anul 2026. Cele marcate cu litera E reprezintă obligațiuni în EUR, celelalte fiind în RON.

Pentru informații complete (dobândă, interval plată, maturitate) alegeți un simbol și accesați "Detalii instrument":


Cum poți investi

Orice persoană fizică poate achiziționa obligațiuni în timpul perioadelor de subscriere (dacă nu este vorba de un plasament privat) sau a oricărui instrument listat, indiferent de perioadă, prin intermediul brokerilor BVB.

Contul online de tranzacționare se poate alimenta prin transfer bancar și vă oferă posibilitatea să executați singur ordine de subscriere sau să investiți în obligațiuni deja listate, dar și orice alt instrument financiar oferit de BVB, precum acțiuni sau certificate.

Deschiderea contului de tranzacționare online poate dura câteva zile și va necesita să completați câteva formulare, să încărcați copii digitale ale cărții de identitate și a unui extras bancar și să parcurgeți un proces de verificare al identității cu ajutorul unei camere video. Aceste măsuri sunt obligatorii conform legilor împotriva spălării banilor și nu este necesară deplasarea fizică la sediul societății.

Datorită lichidității scăzute pe care am menționat-o anterior, trebui să vă asigurați că există oferte de vânzare/cumpărare pentru obligațiunile care vă interesează. Puteți verifica ofertele disponibile în secțiunea "Tranzacționare" a fiecărui simbol:

Conform order book-ului din exemplu, puteți cumpăra 41 de obligațiuni la prețul de 103,7 RON

Avantaje și riscuri

Obligațiunile sunt instrumente ce oferă câștiguri fixe, garantate, conform condițiilor stabilite înainte de subscriere. Investitorii nu dețin o parte din emitent, ca în cazul acțiunilor, și nu depind de succesul proiectelor finanțate, aceștia sunt doar creditori și dețin o parte din principalul datorat.

Titlurile de stat au un nivel de siguranță mai ridicat și sunt analizate separat, în prezentarea Invest Academy: "Ce sunt titlurile de stat și cum poți investi", dar riscurile sunt asemănătoare.

În cazul obligațiunilor corporative, plata completă a sumei datorate este asigurată prin lege. Doar în cazul falimentului companiei puteți avea pierderi nete.

Nivel de risc

Avantaje

În perioada 2021-2022 rata inflației și creșterea dobânzilor au dus randamentul anual al obligațiunilor la maximul ultimului deceniu, aducând investitorilor câștiguri de până la 8% pe an, și chiar 10% pe Piața AeRO. O investiție pe 3 ani în astfel de instrumente ar rezulta într-un câștig sigur de aproximativ 25-30% prin reinvestirea cuponului.

De asemenea, există obligațiuni cu dobândă variabilă, calculată cu ROBOR (ex: TIM26C). Deținătorii acestora au profitat de evoluția indicelui, având creșteri de la dobânzi de 2-3% la 7-8% în ultimii ani, dar există oricând riscul ca ROBOR-ul să revină la valori mai scăzute.

Exemplu dobândă variabilă

Câștigurile garantate reprezintă un alt avantaj în perioadele de nesiguranță economică, în care prețurile acțiunilor înregistrează scăderi iar investitorii doresc un nivel de siguranță mai ridicat.

Riscuri

Deși riscul pierderilor efective este redus, există câteva aspecte de care este bine să țineți cont:

Inflația

Fiecare economie se confruntă ocazional cu inflația, într-o măsură sau alta. Obligațiunile au un randament relativ scăzut, iar un nivel ridicat al inflației reduce din valoarea absolută a câștigului.

Cursul valutar

Pentru instrumentele în RON, variația cursului valutar în raport cu alte monede precum Euro sau Dolar poate afecta valoarea absolută a câștigului.

Falimentul emitentului

În cazul în care emitentul obligațiunilor intră în faliment, investitorii riscă să piardă întreaga sumă investită. Este bine să evitați investițiile în obligațiunile companiilor de pe Piața AeRO fără să vă informați despre situația și rezultatele financiare ale companiei.

Falimentul a fost un eveniment foarte rar în ultimii ani, dar riscul există. În anul 2022, compania Vivre Deco a intrat în concordat preventiv iar prețul obligațiunilor a scăzut de la 100 EUR la 3,76 EUR, aducând pierderi masive investitorilor.

PIAŢA NOASTRĂ DE CAPITAL, SAT FĂRĂ CÂINI Vivre Deco - cel mai mare eşec al unei companii cu obligaţiuni listate la BVB
* Compania este în concordat preventiv, iar titlurile sunt suspendate de la tranzacţionare * Vivre: “Situaţia este dificilă din punct de vedere financiar, dar credem că o putem depăşi dacă planul este omologat” * Actuala conducere arată cu degetul către Monica Cadogan pentru starea în care se află…
Evoluția obligațiunilor VIV25E de la listare

Creșterea dobânzilor și devalorizarea

În cazul obligațiunilor listate pe BVB, veți observa că anumite titluri se tranzacționează sub valoarea nominală de 100 RON, de exemplu:

Acest efect de devalorizare are 2 cauze principale:

  • Emiterea altor obligațiuni cu dobândă fixă mai mare
  • Creșterea riscului de faliment al emitentului

Instrumentul din exemplu oferă o dobândă fixă de 7.6%, dar există în piață și titluri de stat cu valori de 8%.

Dacă ambele obligațiuni s-ar vinde la valoarea nominală de 100 RON, nimeni nu le-ar cumpăra pe cele de 7,6%, deci este nevoie de o ofertă mai bună pentru a găsi cumpărători.

Deși diferența e de doar 0,4% totuși prețul e mai mic cu 10%. Acest fapt se datorează și riscului de faliment crescut în urma rezultatelor financiare negative ale companiei. Investitorii ce se tem de faliment sunt dispuși sa își vândă obligațiunile în pierdere.

Un aspect important este faptul că obligațiunile devalorizate vor înapoia tot 100 RON fiecare, chiar dacă prețul pe moment este de 90,26 RON. Așadar, dacă dețineți obligațiuni ce scad sub valoarea de 100 RON în piață, acest lucru nu vă va afecta câștigul la finalul perioadei. Doar dacă doriți să vindeți înainte de data de maturitate, la prețul din piață, sau emitentul intră în faliment veți avea pierderi.

Investitorii pot profita de devalorizarea obligațiunilor, cumpărând sub valoarea nominală. Dacă un investitor cumpără instrumentul din exemplu și compania reușește să se redreseze, nu numai că va primi dobânda calculată la valoarea de 100 RON fiecare, dar la sfârșitul perioadei va primi și diferența de preț de 9,74RON/obligațiune. Astfel, va avea un randament total calculat la maturitate de 11,59% pe an, mai mare decât cel oferit de titlurile de stat.

Fonduri de investiții populare