H2O: Hidroelectrica S.A.
Hidroelectrica (simbol: H2O) este cel mai mare producător de energie din România și principalul furnizor de tehnologie pentru Sistemul Energetic Național. Cu o producție medie anuală de 15,5 TWh fără emisii de CO2, este una dintre cele mai importante surse de energie verde din Europa de Est.
Cuprins prezentare
Scurt istoric
Istoria sectorului hidroenergetic al României a început în anul 1896, când a fost dată în funcțiune prima hidrocentrală producătoare de curent electric din țară, Sadu I, în apropiere de Sibiu. Acest proiect este considerat unul dintre cele mai vechi din Europa și printre primele amenajări urbane din lume cu transport la distanță a curentului.
În 1934, academicianul Dorin Pavel a publicat lucrarea „Planul general de amenajare a forțelor hidraulice ale României“, pe baza căruia a fost dezvoltată strategia națională de exploatare a principalelor bazine hidrografice, implementarea și construcția începând în perioada 1950-1960.
Megalomania liderilor comunişti şi necesitatea de modernizare a României au condus la apariţia unor megastructuri ce au ajuns faimoase la nivel global. În perioadele de vârf ale dezvoltării, zeci de mii de muncitori, majoritatea deținuți aflați în pușcăriile comuniste au fost obligații să lucreze la construcția acestor uriașe centrale, iar alte mii de familii au fost strămutate din casele lor.
Barajul Bicaz a fost unul dintre primele astfel de proiecte și a însemnat un efort gigantic: au fost executate manual peste 3 milioane metrii cubi de săpături, s-au turnat peste 2,3 milioane mc de beton și s-au montat 11.000 tone de echipament.
Până în anul 1970 au continuat să fie dezvoltate numeroase astfel de megaconstrucții printre care Vidraru, cel mai înalt baraj din România, și Porţile de Fier, principalul complex energetic de pe Dunăre, în colaboarare cu administrația comunistă din Iugoslavia.
În anul 1990, după schimbarea regimului politic, a fost înființată Regia Autonomă de Electricitate (RENEL), societate ce a preluat toate activitățile de producție și distribuție de la Ministerul Energiei Electrice. Restructurarea sectorului s-a realizat din nou 10 ani mai târziu, prin separarea RENEL în 5 companii independente, cu acționariat 100% de stat: Transelectrica, Electrica, Termoelectrica, Nuclearelectrica și Hidroelectrica.
În luna noiembrie 2003, Hidroelectrica a demarat un plan de redresare și dezvoltare strategică ce s-a desfășurat cu succes, aducând creșteri ale producției și profitului până în anul 2010 . În această perioadă a fost înființat și Fondul Proprietatea, societate de stat ce a preluat ulterior 20% din acțiunile Hidroelectrica.
În anul 2011, profitul brut al Hidroelectrica a scăzut de 10 de ori față de anul precedent, de la 390 mil. RON la 39 mil. RON. Seceta și contractele nefavorabile de vânzare a energiei încheiate de compania de stat cu traderii erau principalele cauze ale prăbușirii.
20 iunie 2012 a fost ziua în care societatea a intrat oficial în insolvență, Euro Insol, firma condusă de Remus Borza, fiind administratorul judiciar. Guvernul Ponta se angajase la acel moment să renegocieze contractele bilaterale de vânzare încheiate la prețuri sub cele din piață, iar măsurile extreme de reorganizare adoptate până în anul 2014 au determinat ieșirea din insolvență și obținerea celei mai mari cifre de afaceri de până atunci, de 3,4 miliarde RON.
Schimbările de atunci au readus cu succes compania în topul celor mai profitabile firme din țară, cu venituri anuale în creștere și investiții considerabile. În prezent, România are 104 baraje, 350 km de canale, 750 km de galerii subterane și 650 km de baraje de contur.
În luna octombrie a anului 2021, Comisia Europeană a aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență, ce poate aduce României finanțări totale pentru proiecte de infrastructură și dezvoltare de 29,2 miliarde de EURO, dintre care jumătate sub formă de granturi nerambursabile.
Una dintre condițiile obținerii acestor fonduri a constat în listarea a cel puțin 15% din capitalul social al H2O la Bursa de Valori București.
Fondul Proprietatea (simbol: FP), a primit în luna noiembrie 2021 aprobarea acționarilor de a vinde, în cadrul unei oferte publice, întreaga sa participație de aproximativ 20% din Hidroelectrica.
Oferta publică de vânzare a acțiunilor Hidroelectrica s-a desfășurat cu succes în perioada 23 iunie- 4 iulie 2023. Investitorii individuali au plasat ordine de cumpărare pentru 55,8 milioane de acțiuni, gradul de subscriere fiind de 475%, iar H2O a fost listată pe Piața Reglementată a BVB în data de 12 iulie 2023, cu o capitalizare de 45 miliarde RON.
Activitatea companiei
Hidroelectrica S.A. este cel mai mare producător de energie din România și una dintre cele mai importante surse fără emisii de CO2 din Europa de Est.
Principalele activități ale H2O sunt:
- producerea de energie electrică în cele peste 180 de hidrocentrale deținute
- vânzarea de energie electrică către distributori
- servicii de dezvoltare și mentenanță pentru Sistemul Energetic Național
- servicii de gospodărire a apelor din acumulările proprii și asigurarea navigației pe fluviul Dunărea
Producerea energiei electrice
În instalațiile Hidroelectrica se află în prezent în exploatare un număr de 187 capacități hidro și o centrală electrică eoliană. Cu o producție medie anuală de peste 17 TWh, generată în sucursale amplasate strategic, H2O furnizează aproximativ 30% din producția totală a țării.
Structura organizatorică a societății are în componență 8 sucursale deținute exclusiv, amplasate pe întreg teritoriul României.
Sucursala Curtea de Argeș
Deține o putere instalată de 742,98 MW și utilizează potențialul hidroenergetic al Canalului Dunăre-Marea Neagră și al mai multor râuri apropiate. Amenajările includ 59 de centrale hidroelectrice, microhidrocentrale și centrale hidroelectrice de mică putere, cu o energie de proiect totală de aproximativ 1603,65 GWh.
Unul dintre cele mai importante obiective ale sucursalei este Centrala hidroelectrică Vidraru, care a fost pusă în funcțiune în 1966. Barajul Vidraru, construit din beton cu dublă curbură, are o înălțime de 166,6 m și o lungime la coronament de 307 m. Centrala hidroelectrică Vidraru este amplasată în subteran, la o adâncime de 104 m sub nivelul albiei râului Argeș.
Sucursala Cluj
Deține 15 centrale hidroelectrice, 9 microcentrale și o stație de pompare. Primele grupuri energetice au fost puse în funcțiune între 1974 și 1977. Sucursala are în exploatare bazinul superior al Crișului Repede, și alte amenajări în bazinul Mureșului și Tisei. Puterea totală instalată este de 546MW.
Sucursala Porțile de Fier
Administrează patrimoniul Hidroelectrica din cadrul sistemelor hidroenergetice și de navigație Portile de Fier I și Portile de Fier II de pe fluviul Dunărea, precum și amenajările aferente U.H.E. Târgu-Jiu. Acestea cuprind centrale hidroelectrice, ecluze și baraje care asigură producția de energie electrică și navigația pe Dunăre. Puterea instalată totală este de 1664,8 MW.
Sucursala Râmnicu Vâlcea
Administrează cele 24 de hidrocentrale și 3 stații de pompaj hidroenergetic de pe râul Lotru și de pe sectorul mijlociu și cel inferior al râului Olt, având o putere totală instalată de 1524 MW.
Sucursala Sebeș
Are în exploatare 11 centrale hidroelectrice și 22 de centrale de mică putere. De asemenea, sucursala are în plan dezvoltarea prin proiecte noi, construind amplasamente pe râul Olt și retehnologizând centralele existente.
Sucursala Hațeg
Exploatează potențialul hidroenergetic al mai multor râuri din județul Hunedoara și Caraș-Severin. Aceasta cuprinde 16 hidrocentrale, 10 microhidrocentrale în Hunedoara, 4 în Caraș-Severin și una în Timiș, cu o putere instalată totală de 706 MW.
Sucursala Bistrița
Administrează amenajările hidroenergetice din zona Moldovei. Are 29 de centrale hidroelectrice și grupuri energetice care generează peste 10% din puterea instalată a H2O. Amenajarea Bicaz-Stejaru, cu barajul Izvoru Muntelui și hidrocentrala Dimitrie Leonida, sunt principalele centre de exploatare.
Sucursala Wind Constanța
În martie 2021, H2O a preluat integral parcul eolian Cruce Wind Farm de la STEAG GmbH Germania, iar în decembrie 2022 a fost înființată Sucursala Wind Constanța. Parcul are 36 de turbine de 3 MW, o putere instalată de 108 MW și o producție anuală medie de aproximativ 300 GWh.
Furnizarea energiei electrice
Energia electrică obținută din exploatarea este vândută en-gros prin licitații organizate de OPCOM – operatorul pieței de energie și gaze naturale din România, și prin furnizare directă către clienți casnici și industriali.
În cazul vânzărilor prin OPCOM, tranzacționarea se realizează prin intermediul a 2 piețe:
- Piața centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică - modalitatea de tranzacționare prin licitație extinsă și prin negociere continuă
- Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică (OTC)
Pe piața de retail și furnizare directă, Hidroelectrica acoperă aproximativ 8% din cererea din România.
Extinderea puternică în acest sector a început în anul 2021, perioadă cu creșteri substanțiale ale prețului curentului electric pentru consumatori. Hidroelectrica a stabilit în acea perioadă un preț de 245 lei/MWh, o ofertă mult mult mai bună decât a celorlalți furnizori. Astfel, în luna decembrie 2021 portofoliul H20 a ajuns la un număr de 26.640 de locuri de consum aparținând clienților casnici față de 962 în luna decembrie 2020.
Furnizarea pentru sectorul industrial a avut de asemenea o evoluție foarte bună, numărul clienților industriali depășind 3.500 la sfârșitul 2021, o creștere de 100% față de anul precendent.